ANA SAYFA » BASINDA BİZ » YENİ ŞAFAK - 22.06.2003
İspir fasulyesinin Karadeniz mutfağındaki şöhreti
Gazete yöneticilerimiz ve gazetemiz yazarlarından Rasim ÖZDENÖREN ile Prof.Dr. Nazif GÜRDOĞAN'ı, yoğun ve yorucu gündemlerinden kurtarıp, Demirkapı yolu üzerinde bulunan Vezir Sofrası'na davet ettim, gayet keyifli ve hoş sohbetli güzel bir yemek yedik.
Vezir Sofrası'nın sahibi Hakan Çataklı, 1982 yılında Mecidiyeköy'de atılmış bu sektöre. 1984 yılında Rami'de açtığı büfenin ardından bir ara mesleği bırakmış ama uzun süre dayanamayarak 1999 yılında da halen Demirkapı yolu üzerinde bulunan Vezir Sofrası'nı faaliyete geçirmiş. İlk tercihimi süzme mercimek çorbasından yana kullandım. Çorba sonrası Karadeniz lezzetlerinden masaya ikram edilen karalahana sarması ve yanında da tabii ki mısır ekmeği ve yoğurt birbirini çok iyi tamamladı doğrusu. Ara sıcakların ardından restoranın iddialı yemeklerinden olan kuru fasulyeyi yediğimde gerçekten de iddialarında haklılarmış demekten alıkoyamadım kendimi. Restoranın sahibi olan Hakan Çataklı'ya kurufasulyenin lezzetinin sırrını sorduğumda, kurufasulyenin Erzurum-İspir'den getirtilen şeker fasulyesi olduğunu ve pişirilirken bakır tencerede pişirilip, fırında dinlendirildiğini ve gerçekten de kurufasulye yemeğini pişirmenin gerçek bir ustalık istediği yanıtını verdi.
Ardından restoranın diğer speciali olan Akçaabat köftesini de denedim, sizlere de tavsiye ederim. İşte Vezir Sofrası'nın gerçek speciali bu. Akçaabat'tan getirtilip etin belli başlı bölgelerinden yapılan köfte, Giresun'dan getirtilen fındık kabuğu közleriyle pişiliyor. Ve tabii tatlı ile mutlu son. Fındık parçacıklarıyla süslenmiş sütlaç işini ehil ellerden çıktığını hissetiren cinsten. Meraklısına restoranda hafta sonları yöresel yemekler var. Karalahana, turşu kavurması, mıhlama Karadeniz yemeklerinin özlemini çekenlere birebir. Gittim-gördüm-tattım-memnun kaldım. Lezzet keşfine çıkmak isteyenlere de tavsiye ederim...
NECİP FAZIL HAKKINDA
Sultanı Şuara Necip Fazıl ile dostluğu bulunan Rasim Özdenören, her gün kebap yese bıkmayacağını söylüyor. Rasim bey, zamanında Necip Fazıl Kısakürek ile beraber Ankara'ya gittiklerinde mutlaka Rumeli İşkembecisine gittiklerini, üstadın İşkembe çorbası, Çerkez tavuğu ve et yemeklerini çok sevdiğini belirtiyor.
BEĞENDİKLERİM
Akçaabat köftesi
Kurufasulye
ELEŞTİRİLERİM
Her gün değişik bir çeşit yöresel yemek servis edilmeli. (Karalahana çırpması, kuymak, taze fasulye turşusu, hamsili pilav gibi..)
Karadeniz'e has olabilirdi, bir mısır ekmeği servis edilebilirdi.
NASIL GİDİLİR...
Rami Kışla Cd. No:2 Demirkapı/EYÜP Tel : 0212 613 95 85 Edirnekapı-Rami yolu üzerinde, Hava Şehitliği'ni geçince sağ kısımda kalıyor.
LEZZETLİ SÖZLER
Neler yedi, neler yedi bu diş Ne altın oldu, ne gümüş... (Atasözü)
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ
rbingol [at] yenisafak.com
Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2003/HAZIRAN/22/yemek.html