• +90 212 613 95 55
Menu

YENİ ŞAFAK - 27.10.2002

basinda-biz-938

ANA SAYFA  »  BASINDA BİZ   »  YENİ ŞAFAK - 27.10.2002

Yeni Şafak

Kurufasulyeden vazgeçilmez

Ünlülerin vazgeçemediği kurufasulyecilerden biri olan Eyüp Demirkapı'daki Vezir Sofrası'nın sahibi Hasan Çataklı, kurufasulye yemeğinin pişirilmesindeki incelikleri anlattı.

Gurbetçiler anavatana ayak bastıktan sonra ilk önce toprağı öpüp ardından da iki-üç tabak kurufasulye yediklerine şahit olanlar vardır. Annelerin ise gelin gidecek kızlarına kocalarıyla "iyi geçinmenin sırları" arasında bir de kurufasulye tarifi verdiğini duyanlar.. Bütün Türk erkekleri, yaşadıkları şehirde veya oturdukları semtteki en iyi kuru fasulye lokantasının adresini mutlaka bilir. Pekçoğu da mezun olduğu okulunda her yıl düzenlenen "kurufasulye günü"nün tarihini. Ünlülerin vazgeçemediği kurufasulyecilerden biri olan Eyüp Demirkapı'daki Vezir Sofrası'nın sahibi Hasan Çataklı ise bize hem lezzetli kurufasulye yemeğinin pişirilmesindeki incelikleri, hem de toplum olarak neden kurufasulyeden vazgeçemediğimizi anlattı.

BİZİM FASULYE İSPİR'DEN GELİR

Aralarında yabancı turistlerin de olduğu müşterilerinin bir tabak kurufasulye yemek için İstanbul'un dört bir yanından lokantalarına geldiğini söyleyen Çataklı, pişirdikleri fasulyenin Türkiye'de bir tek Erzurum İspir yöresinde yetişen tür olduğunu ilk sır olarak ifşa etti. "Şeker fasulye" denen bu fasulyenin hem kolay piştiğini hem de diğer fasulyelere göre çok daha lezzetli olduğunu dile getiren Çataklı, "Karadeniz usulü kurufasulye" yaptıklarını belirtti ve eti Akçaabat'tan, yağı ise Vakfıkebir'den getirdiklerini sözlerine ekledi.

MEKANIN ÜNLÜ MİSAFİRLERİ

Vezir Sofrası'na kuru fasulye yemek için gelen ünlüler arasında Orhan Gencebay, İbrahim Erkal, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Cengiz Kurtoğlu, Mehmet Ali Erbil gibi sanatçıların yanısıra, siyaset dünyasından Recai Kutan, Numan Kurtulmuş, Köksal Toptan, Ömer İzgi, Melih Gökçek, Ali Müfit Gürtuna ve Yaşar Nuri Öztürk gibi ünlüler ve İstanbul Valisi Erol Çakır yer alıyor. Bazı ünlüler evlerine fasulye götürürken, İstanbul dışından kurufasulye yemeğe gelenler de bulunuyor.

LEZZETİN PÜF NOKTALARI

En iyi kurufasulye yemeği bakır tencerede pişer.

Her bölgenin hatta her tarlanın fasulyesi aynı sürede pişmez. Bu yüzden fasulyeleri aynı türden bile olsa karıştırarak pişirmeyin.

Kurufasulyede kullandığınız yağ çok önemlidir. Mutlaka katileli yağ tercih edin.

Fasulyeyi kısık ateşte veya fırında az suda pişirin. Çünkü bütün maharet fasulyenin pişirilmesinde.

Dengeli pişirin.

En önemlisi pişireceğiniz fasulyeyi bir gün önceden mutlaka suya koyun.

AYŞE OLGUN / İSTANBUL

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2002/EKIM/27/hayat.html




2017. Copyright © VEZİR SOFRASI. Tüm hakları saklıdır.

AVINGA | XML